0216 706 15 18 [email protected]

Endüstri 4.0’ın Prensipleri

endüstri 40 prensipleri, endüstri 4.0, endüstri devrimi, endüstri devrimi tarihçesi,

Endüstri 4.0 prensipleri; Gelecek kavramı ile çelişmeyip aksine bütünleşen endüstri 4.0 kavramı, iş dünyasındaki hataları azami şekilde indirip, aklın sadece insanda olmadığını makinelerde de olabileceğini anlatmaktadır. Endüstri 4.0 prensipleri‘nin en büyük mihenk taşı IoT teknolojisidir. IoT, nesnelerin birbirleriyle haberleşmesini sağlayan ve bu haberleşmenin sonucundaki verileri yönetici ile paylaşmasına olanak sağlayan bir sistemdir.

Endüstri 4.0 Tarihçesi

  • 1712 Buhar makinesi icat olup, makine üretim tesisleri 18.Yüzyılda başlamış oldu.
  • 1840 Telgraf, 1880 telefon icatları ile 19. Yüzyıla damgasını vuran elektrik ve iş bölümlerine ayrıştırarak oluşturulan seri üretime geçildi.
  • 1971 senesinde ilk mikro bilgisayar çıkmış olup (Altair 8800), bunun yanı sıra 1976’da Apple 1’in çıkmasıyla 20. Yüzyıldaki endüstri adına önemli gelişmeler bunlardır.
  • Otonom makineler ve sanal ortamlar oluşturularak 21. Yüzyılda başka bir boyuta geçilmiştir. 1988 AutoIDLab, 2000 yılında Nesnelerin İnterneti, 2010 Hücresel Taşıma Sistemi tarihte yerlerini almıştır.

endüstri 40, endüstri 4.0, 4. endüstri devrimi,

Endüstri 4.0’ın Prensipleri

4. Endüstri Devriminde Sanallaştırma

Akıllı fabrikaların sanal kopyası olarak tanımlanan bu kavram, sensör ve sistem verilerinin simülasyon modelleri ve sanal tesisle bağlanmasıyla meydana gelir.

Özerk Yönetim: Akıllı fabrikaların içinde bulunan siber – fiziksel sistemlerin kendi kararlarını verebilmeleridir.

Endüstri 4.0. Karşılıklı Çalışılabilirlik

İnsanların ve akıllı fabrikaların nesnelerin interneti ve hizmetlerin internetinden fayda sağlayarak birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar. IoT teknolojisi ile gelen bu özellik sayesinde fabrika içerisindeki cihazlar birbirleriyle iletişim halindedir. Bu iletişimde bir hata olduğu zaman direkt yöneticiye bilgi verilmekte olup ivedilikle sisteme müdahale etmek mümkündür.

Endüstri 40 Gerçek – Zamanlı Yeteneği

Oluşan verilerin toplanıp analiz edilmesi durumudur. Endüstri 4.0 ile gelen en büyük yenilik verilerin anlık ve doğru bir şekilde okunabilirliğidir. Cihazların verileri tek bir master cihazda toplanıp sistem analisti tarafından analiz edilerek maksimum performans hedeflenmektedir. Hata veya yanlış gelişen durumlara anlık olarak müdahale etmek mümkündür. Ayrıca bu müdahale için cihazın fiziksel olarak yakınında olmanıza gerek yoktur. Yani fabrika dışında bile olsanız anlık olarak üretime müdahale edebilirsiniz.

Endüstri 4.0 Modülerlik

Bireysel modüllerin her şeyin hızla değiştiği bu çağda değişmesi gereken gereklilikleri için esnek adaptasyon sistemini akıllı fabrikalara sağlar. Endüstri 4.0 öncesi üretimde ufak bir değişikliğe gidebilmek için komple büyük bir cihazın yeni versiyonu temin etmeniz veya farklı bir cihaz temin etmeniz gerekiyordu. Lakin gelişen teknoloji ile çok basit yazılımsal müdahaleler ile isteklerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede üretimde çeşitlilik artar. Argeyi ve inovasyonu ön plana çıkartabilirsiniz.

Endüstri 4.0 Hizmet Oryantasyonu

Hizmetlerin interneti sayesinde siber fiziksel sistemler, insanlar ve akıllı fabrika sistemleri herkese ulaşılabilir hale getirilmiştir.

Endüstri 4.0 prensipleri, geleceği bize öyle konforlu ve tedbirli sunuyor ki, önümüzdeki beş yılda neler olacağını merak ediyoruz. Endüstri 4.0 dördüncü sanayi devrimi olarak isimlendirilmektedir. Buhar ve su gücünden yararlanarak yapılan mekanik üretim sistemleri birinci devrim, elektrik gücüyle seri üretim ikinci devrim, dijital devrim üçüncü devrim olarak tanıtılırken dördüncüyü yaşayarak tanımlayabiliriz. Çünkü 4.0 Sanayi devrimi ile birlikte sonu olmayan bir endüstriyel teknolojinin kapısı aralanmıştır. İnsan gücü olmadan çalışan fabrikalar, birbirleriyle haberleşen cihazlar, fabrika içerisinde olmadan dışarıdan müdahale ile üretim başlatıp/sonlandırılan bir sistem, hatasız tek tip üretim, kolay bir şekilde ürün geliştirme vs tarzında bir çok yenilik 4. sanayi devrimi ile hayatımıza girmiştir. Elektriğin verimli kullanılmasından, ufak bir pixel hatasına kadar tüm sistem otomatik olarak haberleşmekte ve yöneticiye bilgi vermektedir. Yapay zeka teknolojisinin gelişmesi ile birlikte benzersiz bir endüstriyel devrim yaşayacağız.

Diğer yazılara da göz atın:
Kolaboratif Robot Nedir?

Kolaboratif Robot Nedir?

Universal Robot ismi ile anılan ülkemizde Kolaboratif Robot (cobot) olarak da bilinen yeni nesil robotik sistemler...

Operasyonel Verimlilik

Operasyonel Verimlilik

Operasyonel verimlilik, her şekil, boyut ve sektördeki işletmelerin süregelen başarısı için temeldir. Yine de, bu...