Profibus ara yüzü prosesler, üretim otomasyonu ve bina otomasyonu konusunda geniş bir uygulamaya izin veren tedarikçi bağımsız bir ağ standardıdır. Bu standart EN 50170e / EN 50254 standartlarına uygundur.
Ocak 2000’den bu yana Profibus, yedi diğer fieldbus sisteminin yanı sıra IEC 61158 ile kurulmuştur. IEC 61158, OSI model spesifikasyonlarını içeren 61158-1, 61158-6 olarak adlandırılan yedi bölüme ayrılmıştır. Bu sürüm DPV-2‘yi içerecek şekilde genişletilmiştir.
Profibus ile dünya çapında kullanıcılar;
- Geliştirme maliyetlerini azaltmayı,
- Esneklik,
- Güven,
- Geleceğe ve en çeşitli uygulamalara yönelme,
- Birlikte çalışabilirlik ve birden fazla tedarikçi için uygun olan bir uluslararası standart protokolünü referans olarak kullanabilirler.
Profibus; bilgi ve otomasyon teknolojisinin gelişiminde belirleyici bir rol oynadı ve ofislerin hiyerarşilerini ve yapılarını değiştirdi. Şimdi proses ve üretim endüstrilerinden binalara ve lojistik sistemlere kadar endüstriyel ortama ve çeşitli sektörlere ulaşmaktadır.
Profibus Nedir? Temelde Nasıl Çalışır?
Cihazlar arasında iletişim imkânı, standart, açık ve şeffaf mekanizmaların kullanılması, günümüzün otomasyon konseptinin temel bileşenleridir. İletişim, alan seviyesinde yatay yönde ve bir sistemin tüm hiyerarşi seviyelerini birleştiren dikey yönde hızla genişler. Uygulamanın özelliklerine ve ulaşılması maksimum maliyete göre, ethernet gibi farklı iletişim sistemlerinin aşamalı bir kombinasyonunu sunar. Aktüatörlere / sensörlere ilişkin olarak AS-Interface, ikili veri sinyalleri, bu sensörleri ve aktüatörleri beslemek için gereken 24Vdc güç kaynağı ile birlikte, son derece basit ve düşük maliyetli bir veri yolundan iletildiği için mükemmel veri iletişim sistemidir.
Bir diğer önemli özellik, verilerin çok verimli ve hızlı bir şekilde, döngü halinde iletilmesidir. Alan düzeyinde, I/O modülleri, transdüserler, sürücüler, valfler ve operasyon panelleri gibi dağıtılan çevre birimleri, verimli, gerçek zamanlı bir iletişim sistemi olan PROFIBUS DP veya PA aracılığıyla otomasyon sistemlerinde çalışır. İşlem verileri iletimi döngüler halinde yapılırken, alarmlar, parametreler ve teşhisler sadece gerektiğinde döngüsel olmayan bir şekilde iletilir. Hücrelerle ilgili olarak, PLC’ler ve PC’ler gibi programlanabilir kontrolörler kendi aralarında iletişim kurarlar ve bu nedenle büyük veri paketinin birkaç ve güçlü iletişim fonksiyonlarında aktarılmasını gerektirir. Ayrıca, Intranet, Internet ve Ethernet gibi mevcut kurumsal iletişim sistemlerine verimli entegrasyon kesinlikle zorunludur. Bu ihtiyaç profinet protokolü ile karşılanmaktadır.
Teknolojideki endüstriyel iletişim devrimi, süreç sistemlerinin optimizasyonunda hayati bir rol oynamış ve kaynak kullanımının iyileştirilmesine değerli katkılarda bulunmuştur. Aşağıdaki bilgiler PROFIBUS’un veri akışının otomasyonu üzerindeki merkezi bir bağlantı linki olarak önemini özetleyecektir.
PROFIBUS Kendi Mimarisinde 3 Ana Değişkene Ayrılır
PROFIBUS-DP
Profibus için yüksek hızlı çözümdür. Otomasyon sistemleri ve merkezi olmayan ekipmanlar arasındaki iletişim için özel olarak geliştirilmiştir. G/Ç dağıtımlı cihazlara erişimin vurgulandığı kontrol sistemlerinde uygulanabilir ve geleneksel 4 mA ile 20 mA, HART sistemlerinde veya 24 Volt iletimlerde kullanılabilir.
RS-485 fiziksel ortamını veya fiber optiği kullanır. 1 G/Ç Kbayt iletmek için iki dakikadan az zaman gerekir ve büyük ölçüde kritik zaman kontrollerinde kullanılır.
Şu anda, ProfibusSlave içeren uygulamaların yüzde 90’ı PROFIBUS-DP‘yi kullanmaktadır. Bu değişken üç versiyonda mevcuttur: DP-V0 (1993), DP-V1 (1997) ve DP-V2 (2002). Her versiyonun kökeni, teknolojik gelişmeler ve başvurular için uzun zamandır artan talep ile birlikte gerçekleşmiştir.
PROFIBUS-FMS
Profibus-FMS, diğer değişkenlerle karşılaştırıldığında kullanıcıya geniş bir işlev yelpazesi sunar. PLC‘ler ve DCS‘ler arasındaki karmaşık iletişim görevlerini çözmek için kullanılabilecek evrensel iletişim standardındaki çözümdür.
Bu değişken, genellikle kontrol seviyesinde kullanılan akıllı ekipmanlar arasındaki veri alışverişinin yanı sıra otomasyon sistemleri arasındaki iletişimi de destekler. Son zamanlarda, birincil işlevi eşler arası iletişim olduğu için, Ethernet’teki uygulama ile değiştiriliyor.
PROFIBUS-PA
Profibus-PA, otomasyon sistemlerinin ve proses kontrol sistemlerinin basınç ve sıcaklık aktarıcıları, dönüştürücüler, konumlayıcılar vb. gibi alan ekipmanlarına bağlandığı proses otomasyonunun gerekliliklerine uyan çözümdür. Ayrıca, 4 ila 20 mA standardının yerini alabilir.
- Güvenilir bilginin iletimi
- Değişken durum kontrolü
- Arıza güvenliği sistemleri ve otomatik teşhis ekipmanı
- Ekipmanın değişebilirliği
- Yüksek çözünürlükle ölçüm
- Yüksek hızda entegrasyon
- Sağduyulu kontrol gibi
Fonksiyonel avantajlar taşıyan bu teknolojiyi kullanmanın potansiyel avantajları vardır.
- Tesisler ile ilgili ekonomik faydalara ek olarak (bazı durumlarda geleneksel sistemlere kıyasla %40’a varan maliyet düşüşü).
- Bakım maliyetlerini düşürme (geleneksel sistemlere göre %25’e kadar)
- Daha küçük başlatma süresi işlevsellik ve emniyette önemli bir artış sunar.
PROFIBUS PA, tek hat ve iki tek kablo üzerinden ölçüm ve kontrol sağlar. Ayrıca saha ekipmanlarına kendinden emniyetli alanlarda güç sağlar.
PROFIBUS PA, potansiyel olarak patlayıcı olan alanlardaki diğer istasyonlara müdahale etmeden, çalışma sırasında bile ekipmanın bakımını ve bağlantısını ayarlar.
PROFIBUS PA, bu uygulama alanındaki özel şartlara uygun olarak Kontrol ve Proses Endüstrisi (NAMUR) ile işbirliği içinde geliştirilmiştir.