0216 706 15 18 [email protected]

PLM Nedir?

plm, Ürün Yaşam Yönetim Döngüsü, plm nedir, Ürün Yaşam Döngüsü, ürün yaşam döngüsü nedir, Product Lifecycle Management, Product Lifecycle Management nedir,

Product Lifecycle Management, yani diğer bir ismi ile PLM, Türkçe adıyla da Ürün Yaşam Yönetim Döngüsü olarak bilinmektedir. Herhangi bir sektör dahilinde ürünün hammadde olarak elde edilmesinden piyasaya servis edilene kadar geçen bölümdeki bütün süreçler ve kontroller PLM olarak adlandırılmaktadır. Bütün bu süreçlerin kontrol edilmesini sağlayan bir çözüm olarak ön plana çıkan seçenek, fabrikasyon sistemleri altında istenilen düzenin yakalanmasına ve daha yüksek bir performans altında verim elde edilmesine imkan tanımaktadır.

Buradaki temel amaç maliyetlerin minimum seviyeye indirilmesi ve ürün tasarım ile birlikte ürünlerin üretim süresini aşağıya çekmektir. Farklı bir sektör dahilinde şirketin sahip olduğu bütün veriler PLM ile tek bir sistem potası altında toplanır. Daha sonra, bütün güncel verilere bu sistem üzerinden rahatlıkla ulaşım imkanı elde edebilmektedir. Tasarımı gerçekleştiren bir ürünü farklı bir ülkede de bu işlemin aynı şekilde paralel olarak gerçekleştirilmesidir. Bu sayede yapılan üretimin süreci azalırken aynı zamanda en yüksek performans dahilinde hızlı bir şekilde satış işlemi piyasa bünyesinde gerçekleştirilebilir. Bu süreçlerin en uygun maliyetle yapılmasına da ayrı bir olanak tanır.

ürün yaşam yönetim döngüsü, Product Lifecycle Management, plm, plm görseli,

ürün yaşam yönetim döngüsü

Plm Dökümanı İle Elde Edilen Avantajlar

Özellikle temel olarak tüm verilerin tek bir merkezden yönetilmesi, bu sistemin en büyük ayrıcalıklarından biridir. Böyle bir durum ile performansı farklı üretim merkezlerinde işlem dahilinde rahatlıkla gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca standart şablonlar ve süreçler ile istenilen veriler oluşturulabilirken, eş zamanlı bir tasarım fırsatı da yakalanabilmektedir. Diğer yandan döküman ve tasarım verilerinin bir bütün haline getirilmesi de yine bu sistem dahilinde gerçekleştirilebilmektedir. Bu sistemler taratıldığı zamanlarda yapılan arama eşliğinde kısa sürede verilerin en güncel versiyonuna ulaşma imkanı elde edilebilir. Bu da yapılacak olan sürecin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesini fırsat tanır. MS office veya CAD programlarına ihtiyaç olmadan bütün veriler kolaylıkla görüntülenebilmektedir.

Herhangi bir fabrikasyon işlem kapsamında endüstriyel olarak yapılan üretimler dahilinde bütün veriler kayıt altına bu sistem sayesinde alınabilmektedir. Bu şekilde baştan sona parçaları nasıl bir üretim hatlarında geçtiği ve ne gibi aşamalar oluştuğu da güncel olarak kayıt altında tutulmaktadır. Kayıtlar farklı zamanlarda yeniden ortaya basit bir şekilde çıkarılabilmektedir. Bu sistem revizyon versiyon ve iterasyon kapsamında oluşmuş durumdadır. Bu aşamalar dahilinde kolaylıkla üretim hattı içerisinde rahat bir çalışma gerçekleştirilir. O yüzden bu sistemler dahilinde hatasız ve daha hızlı bir üretim yapılabilmektedir. Maliyetlerde düşüş meydana gelmektedir.

Product Lifecycle Management sayesinde üretim hattındaki hatalara anında müdahale etmek mümkün kılınmıştır. Ürün yaşam yönetim döngüsü isminden de anlaşılabileceği gibi ürünün hammadesinden başlayarak satışına kadar olan bir döngüdür. Bu aşamalardaki her bir adım detaylı olarak analiz edilerek raporlanmaktadır. Bu raporlara anlık olarak ulaşmak mümkündür.

Diğer yazılara da göz atın:
Otonom Bakım

Otonom Bakım

Endüstri 4.0 devrimiyle birlikte, dijitalleşme ve otomasyon endüstriyel üretimin vazgeçilmez unsurları haline...

Akıllı Bina Nedir?

Akıllı Bina Nedir?

Aşağıdaki makale; akıllı bina otomasyon sistemlerinde kullanılan teknolojilerinden bilgiler içermekte olup, akıllı...