0216 706 15 18 [email protected]

OEE Nedir?

oee, oee nedir, oee işlemi, oee hesaplama,

Bir TPM hesabı olarak bilinen OEE, bütün farklı ekipmanların ne şekilde ve nasıl bir ölçüde kullanıldığını ortaya çıkaran bir sistemdir. Bu kapsamda birçok konu ele alınır. Söz konusu arızalar, duruşlar, ekipman ayarları ile birlikte çalışma hızında meydana gelebilecek olası azalmaların yanı sıra, tekrar işlem veya ıstarkalar gibi kayıp durumlarına odaklanılmaktadır.

Oee işlemi kapsamındaki temel amaç herhangi bir firma bünyesinde bulunan tüm farklı makine ve diğer ekipmanların performanslarını en üst düzeye tutulması için kontrol ve analiz yapılmasıdır. Bu sayede aylık veya yıllık olarak gerçekleştirilmesi gereken üretim konusunda, herhangi bir azalma ya da olumsuz bir durum ortaya çıkmaz. Sistemde herhangi bir aksama yaşanmadan üretim, otomasyonlu bir biçimde düzenli olarak devam eder.

Farklı ekipmanlar ve akıllı otomasyon üretim teknolojisi, TMP hesabı kapsamında performans açısından en üst noktada tutulur ve buna göre diğer firmalar ile yapılan rekabette her daim güçlü kalınır.

TPM ‘nin açılımı Total Productive Maintenance ‘dır. Türkçesi; Toplam Verimli Bakım ‘dır.

OEE ‘nin açılımı Overall Equipment Effectiveness ‘dır. Türkçesi; Genel Ekipman Etkinliği ‘dir.

genel ekipman etkinliği, oee nedir, genel ekipman etkinliği nedir,

Genel Ekipman Etkinliği

Oee Hesabı

Eğer gerekli görülürse birçok değişik ölçütlerin de eklenmesi kapsamında gerçekleştirilen bu TPM hesabı, genel anlamda üç farklı ölçüt altında yapılmaktadır. Bunlar ise kullanılabilirlik oranı, kalite oranı ve performans oranın çarpılması ile birlikte ortaya çıkar. Genel bir bakış açısından çok ince detaya kadar hesaplamasının çok zor olduğu durumlarda büyük bir kolaylık sağlayan TPM hesabı altındaki OEE işlemi, şirketlerin hedeflediği üretim otomasyonu kapsamında çalışmanın her daim en üst seviyede tutulmasına olanak tanımaktadır.

Burada sırasıyla detaylı olarak bakılacak olur ise kullanılabilirlik oranı makineler ile ilgilidir. Arıza sorunu, ayarlanma ile birlikte gelen duruş süresi gibi durumlar ön plana çıkmaktadır. Performans oranı ise ekipmanların ve makinelerin çalışma prensibi altında belirlenmiş hızın aşağısına düşmesi ve birkaç saniyelik duruşlar hesap edilir. Kalite oranı ise toplam işlenen parçalar altında kayıpların ve ıstarkaların oranı hesabın içine katılır.

Düzenli Bir Üretim Gerçekleştirilmesi Adına Tpm ‘Nin Önemi

Akıllı teknolojik makineler eşliğinde otomasyonel üretim için oee hesabı olmazsa olmazdır. Gerçekleştirilmesi gereken sayı ve miktarın en doğru şekilde yıl sonunda çıkabilmesi adına mutlaka TPM hesabı büyük bir önem arz etmektedir. Bu sayede herhangi bir durum gözden kaçmadan yıl sonunda herhangi bir açık ortaya çıkmaz ve düzenli bir şekilde dengeli olarak otomasyonel üretim devam eder. Özellikle de hızlı ve seri bir üretim gerçekleştiren fabrikasyon üretimler kapsamında bu durum oldukça büyük bir önem taşır.

Diğer yazılara da göz atın:
Kolaboratif Robot Nedir?

Kolaboratif Robot Nedir?

Universal Robot ismi ile anılan ülkemizde Kolaboratif Robot (cobot) olarak da bilinen yeni nesil robotik sistemler...

Operasyonel Verimlilik

Operasyonel Verimlilik

Operasyonel verimlilik, her şekil, boyut ve sektördeki işletmelerin süregelen başarısı için temeldir. Yine de, bu...