0216 706 15 18 [email protected]

Operasyonel Verimlilik

operasyonel verimlilik, Operasyonel VERİMLİLİK Nasıl hesaplanır, Operasyonel Mükemmellik, Operasyonel verimliliği artırmak,

Operasyonel verimlilik, her şekil, boyut ve sektördeki işletmelerin süregelen başarısı için temeldir. Yine de, bu gerçeği tanıyanlar bile bu alanlarda henüz tam olgunluğa erişmemiş olabilmektedir. Dijital çağda rekabetçi kalmak istiyorsanız, kurumunuzun altyapısını ve operasyonlarını iyileştirmek, geliştirmek ve güçlendirmek için bir yol bulmalısınız. Başlamanız için dört ipucu;

1- Doğru Metriklere odaklanın

Bir ürününün performansı ölçme ve ürün izlenebilirliği, olgun bir üretimde operasyonel verimliliğinin kritik bileşenleridir, bu nedenle doğru ölçümlerle yerinde bir sistem geliştirmeniz önemlidir. Metrikler, dahili performansın iyileştirme amacıyla izlenmesini sağlamasının yanı sıra, BT yöneticilerini, önemli karar alıcılara bu gelişmeleri göstermek için gerekli araç ve bilgileri de sağlar. Performans ve kullanılabilirlikyapılandırma yönetimiiş yükü otomasyonu ve daha fazlasını gerçekleştirmek için işletimsel verimlilik ölçümlerinin temelini oluşturmak ve düzenli olarak bu taban çizgisini ölçmek için araçları ve teknolojiyi kullanmalısınız. Bu, kullanıcıların BT üzerinde bu kadar yakından izleyebilmesi ihtiyacını ortadan kaldıracak sürekli performans ve etkinlik sağlayacaktır. Bu da, gelişmiş güvenlik ve uyumluluk için ek bir avantajdır.

2- Vadeye Ulaşmak İçin Önümüzdeki Plan

Belirli bir operasyonel verimlilik olgunluğuna ulaşmanız gerektiğini ve bunu yapmak için doğru adımları atmanız gerektiğini anlamak, tamamen farklı iki şeydir. İşletmedeki her şeyde olduğu gibi, altyapınızı ve operasyonlarınızı geliştirmek istiyorsanız, o hedefe ulaşmak için bir plan geliştirmeniz ve uygulamanız gerekir. Genel iş hedefleriniz ve ihtiyaçlarınızla en yakından ilişkili bir eylem planı çizerek programatik bir yaklaşım kullanmayı deneyin. Öncelikle, her zaman söz konusu hizmetlerle ilişkili maliyetleri göz önünde bulundurarak, daha iyi performans elde etmenize ve hedefleriniz doğrultusunda çalışmanıza yardımcı olacak uygun hizmetleri belirleyin.

3- Farklı Açıları ve Kutunun Dışını Düşünün

Operasyonel verimliliğinizin olgunlaşması için tek bedenli bir yaklaşım yok, başkalarından daha iyi çalışan tek bir yaklaşım vardır. İstenen sonuçları elde etmek için çeşitli yeni ve mevcut teknolojileri birleştirmeniz gerekebilir. Örneğin, yeni donanım ya da sunucuların eklenmesi, mevcut sistemlere yeni yaşamları aktarabilir ve onları daha önce olduğundan daha verimli ve etkili hale getirebilir. Bu, doğru fiyatla en iyi sonuçlar için eski ile yeninin birleşmesidir.

4- IT Otomasyon

Son olarak, belki de en önemlisi, BT otomasyonunun BT operasyonel verimlilik olgunluğu üzerinde muazzam bir etkisi olabilir. Otomasyonun kritik öneme sahip olduğu bir alan, destek ve iyileştirme konusudur. Genellikle BT yardım masasına tahsis edilen bu rutin, tekrarlanan görevler, daha önemli şeylere odaklanmak için personelleri serbest bırakarak bir otomasyon aracı tarafından daha verimli bir şekilde ele alınabilir. Otomasyon aynı zamanda hataları azaltır ve gelişmiş denetim yeteneği ile uyumluluğu iyileştirebilir. BT gruplarına daha az kaynakla daha iyi, daha doğru hizmet sunma zorunluluğu, en nihayetinde BT operasyonel verimliliğini en iyi şekilde gerçekleştirmek için yönlendirecek olan gereksinimdir. Bu, doğal olarak gelmeyen bir şey olan olgunluk alır, ancak dikkatli, stratejik planlama ve IT otomasyonu gibi doğru araçları kullanarak devam eden ölçümler yoluyla başarılmalıdır.

operasyonel verimlilik, operasyonel verimlilik arttırma, verimlilik arttırma, fabrika verimlilik arttırma, fabrika operasyon gücü, üretimde operasyon yönetimi,

Operasyonel Verimliliğin Arttırılmasında Önemli Olabilecek Hususlar

Operasyonel verimlilik arttırma ile çalışma, bakım ve enerji maliyetlerini en aza indirilir. İş hacmini, kullanılabilirliğini ve ürün kalitesini en üst düzeye çıkartılır. Bir proses tesisinden çok daha fazla verim alınmasını sağlar. Operasyonel verimlilik, tesisin strateji akışını yürütürken, maliyetler ile verimlilik arasında optimum bir balans senkrenizasyonu sağlar. Prosess tesislerini işleten firmalar, tesis operasyonunun ekonomik verimliliği ile kazanç ve maliyetlerin bir oranı olarak ilgilenmektedir. Mevcut mes yazılımını optimize ederek maksimum performans hedeflenmelidir.

Bu denkleme katkıda bulunan tüm faktörler optimize edilmelidir; çıktıtesis kullanılabilirliği ve ürün kalitesi.

Bu denklemi etkileyen tüm faktörler en aza indirilmelidir; işletme maliyeti ve bakım maliyetlerienerji tüketimi ve hammadde tüketimispesifik olmayan ürünleremisyonlargüvenlik riskleri ve çevre kirliliği.

Bir proses tesisi genelinde verimlilik hedeflerini ve gerçek süreç optimizasyonunu destekleyebilecek birçok alan vardır. Aşağıdakiler, operasyonel verimliliğin artırılmasına giden yolda göz önünde bulundurulması gereken bazı önemli hususların – tam kapsamlı olmasa da – belirleyicidir.

  • Dağıtılmış Kontrol Sistemi ( DCS )

Proses tesisindeki herhangi bir işlem, DCS üzerinden çalıştırılabilir ve kontrol edilebilir. Açıkça yapılandırılmış kullanıcı ara yüzleri, tüm üretim prosesi için mükemmel bir genel bakış sunar ve güvenli ve konforlu proses kalite kontrol çalışması sağlar. Bir üretim tesisinin hammadde tedariğinden üretim yoluyla ürün teslimine kadarki genel tedarik zinciri dikkate alındığında, üretimin kendisi merkezi bir adımdır ve DCS, üretim hakkında bilgi için merkezi veri kaynağıdır. Dağıtılmış kontrol sistemi (DCS)’nin tedarik zinciri yönetiminin BT süreçlerine entegrasyonu, üretimde maliyet şeffaflığının temelidir, böylece belirli operasyon dizilerinin mâli etkisi hesaba katılabilir veya tahmin edilebilir.

  • Gelişmiş İşlem Kontrolü (APC)

APC yöntemleri, prosesin verimlilik ve ekonomi, ürün kalitesi, kullanılabilirlik, çeviklik, güvenlik ve çevre sorunları ile ilgili operasyonel verimliliğini geliştirmeye yardımcı olacak önemli bir araç olabilir. Gelişmiş işlem kontrolü sistemleri sayesinde ürün kalitesi devamlı olarak artarken, maliyette tam ters orantıda düşecektir.

  • Enerji yönetimi

Enerji yönetimi, DIN 4602‘de tanımlandığı gibi, ekolojik ve ekonomik amaçları göz önünde bulundurarak ihtiyaçların karşılanması, dönüştürülmesi, dağıtımı ve enerji kullanımı için öngörü, organize ve sistematik koordinasyondur. Proses tesisi araçları, zaman damgalarıyla enerji ve çıktı ortalamalarının standardizasyonu, görselleştirilmesi ve arşivlenmesi konusunda yardımcı olabilir.

  • Toplu zamanlama

Üretim siparişlerinin belirli başlangıç zamanlarında belirli fabrika ünitelerine ait ayrıntılı bir çizelgeye dönüştürülmesi, verimli tesis işletimi anlamında optimizasyon potansiyeline sahiptir. Sınırlı üretim kaynakları dikkate alındığında, aynı zamanda çeşitli optimizasyon hedefleri de takip edilmelidir.

  • Simülasyon ve eğitim

Simülasyon, gerçekliği kopyalamak için basitleştirilmiş bir model kullanarak süreçlerin çoğaltılmasına yardımcı olan bir teknolojidir. DCS mühendisliğinin ilk aşamalarında, mühendisler tarafından mühendislik verimliliğini arttırmak ve tesisi işletmeye alma işlemini hızlandırmak amacıyla DCS yazılımını test etmek için simülasyon kullanılmaktadır. Fabrika çalışmasının sonraki aşamalarında ve operasyon verimliliğinin arttırılması amacıyla, operatör modellerine yönelik simülasyon modelleri kullanılarak Operatör Rehberlik Sistemleri (OGS) ve Operatör Eğitim Sistemleri (OTG) uygulamaları uygulanabilir.

Diğer yazılara da göz atın:
Kolaboratif Robot Nedir?

Kolaboratif Robot Nedir?

Universal Robot ismi ile anılan ülkemizde Kolaboratif Robot (cobot) olarak da bilinen yeni nesil robotik sistemler...

Ürün İzlenebilirliği

Ürün İzlenebilirliği

Ürün izlenebilirliği, bir ürünün hammaddesinden nihai varış noktasına kadar geçmişini takip etme becerisidir. Bu, seri...