0216 706 15 18 [email protected]

MES

mes, Mes Nedir, üretim yönetim sistemi, üretim yürütme sistemi, manufacturing execution system, manufacturing execution system nedir,

MES Nedir?

Üretim Yönetim Sistemi (MES); monitörleri ve kontrolleri bir fabrika veya atölyede gerçekleşen üretim sistemlerine ve veri akışlarına bağlayan bilgi sistemidir. MES‘in genel amacı, imalat işlemlerinin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak ve üretim çıktısını iyileştirmektir. Bu amaca, komple bir ürün yaşam yönetimi döngüsü hakkında gerçek zamanlı ve doğru veriler izleyerek ve toplayarak ulaşılmaktadır.

İngilizce tam adı Manufacturing Execution System olan üretim yönetim sisteminin kısaltması MES‘tir. Atölyede gerçekleşen tüm aktiviteleri kontrol eden kapsamlı bir sistemdir. Müşterilerden, MRP sisteminden, ana programdan ve diğer planlama kaynaklarından gelen çeşitli siparişlerle başlamakta ve daha sonra, ürünleri mümkün olan en etkili, düşük maliyetli, uygun ve kaliteli şekilde oluşturmaktadır.

MES Tarihçesi

MES oldukça evrim geçirmiştir. 1970’lerde üretim organizasyonları hesaplarını otomatikleştirmek için yazılım uygulamaları kullanılmıştır. Zaman içinde, standart envanter yönetimi özelliklerini sağlamak için bu uygulamalar geliştirilmiştir. 1970’lerin sonunda / 1980’lerin başında malzeme planlama, malzeme kontrol ve üretim tanımı yapabilen MRP (Malzeme İhtiyaç Planlaması) sistemleri gelmiştir.

Manufacturing execution system’i “üretim işlemlerinin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayan dinamik bilgi sistemi” olarak tanımlayan AMR Research, ilk olarak 1992’de bu terimi oluşturmuştur. Erken mes modelleri, sahadaki uygulamalarda, kuruluşların mevcut üretim sürecini temsil edecek şekilde kodlanmıştır.
MES uygulaması 1980’lerin sonlarında olduğu basit veri toplama uygulamasından günümüz ve çağındaki daha modern bir yazılıma dönüşmüştür.

üretim yönetim sistemi, Manufacturing Execution System, mes mom, mes sistemi, üretim yönetim sistemleri, üretim yönetimi kurulumu,

üretim yönetim sistemi

MES Çekirdek Fonksiyonları

1995 yılında, ISA-95 standardı, Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI) tarafından bir işletmedeki işletme sistemleri ve üretim operasyon sistemleri arasında bilgi alışverişi için soyut modeller ve standart terminolojiler sağlama misyonuyla geliştirilmiştir.
1997 yılında yayınlanan 11. modeli, bir üretim yönetim sisteminin temel işlevlerine sahiptir. Bu model, programlama ve sıralama, bakım ve kalite dahil olmak üzere işlevler göstermiştir.

En güncel haliyle, MES’in temel çekirdek fonksiyonları şunları içerir:

  • Veri toplama ve toplama
  • Zamanlama
  • Personel ve kaynak yönetimi
  • Süreç yönetimi
  • Performans analizi
  • Doküman yönetimi

MES İşlevleri

MES, kaynak çizelgeleme, sipariş yürütme ve üretim analizi gibi üretim operasyonunun çeşitli alanlarında çalışabilmektedir. Bu, üretimin insan müdahalesi olmadan çalışabilmesini ve hesap verebilir ve kontrollü bir üretim akışını sürdürmesini sağlamaktadır. Çok yönlü, sağlam bir üretim yönetim sistemi, aşağıdakiler gibi tesisler için çok önemli olan işlevleri içermektedir;

  • Veri Toplama: Tüm sürecin özlü bir değerlendirmesini sağlayan ister manuel ister otomatik olsun bilgi girişlerinin tümü.
  • İşgücü Yönetimi: Çalışanların ve ekipmanların en iyi nitelik ve özelliklerini yönetmek ve bunları en avantajlı alanlarda kullanmaktır.
  • Ürün Takibi: Üretim içindeki süreci gerçek zamanlı olarak kolayca denetlemek ve yönetmektir.
  • Kalite Kontrol: Üretim sürecinin kalitesini kontrol etmek ve üretimde değişiklik ve gelişmeye izin vermektir.
  • Performans Analizi: Sistem tüm süreç üzerinde analiz yapmakta ve verimliliğin olmadığı alanları tespit etmektedir. Bu, işlem devam ederken sistemin verimlilik noktasına daha yakın hareket edebilmesini sağlamaktadır.
  • Bakım Yönetimi: Üretimi engellemeyen kaçınılmaz bakım planlanır, böylece sorunsuz bir üretim akışı sağlanmaktadır.

Bir üretim yönetme sisteminin uygulanması, atıkları kolayca azaltmakta, çalışma süresini arttırmakta ve sonlu zamanlama, sıra sıkıştırma ve görsel zamanlama gibi çeşitli zamanlama yöntemleriyle envanteri azaltmaktadır. MES, üretim geliştirmeye ihtiyaç duyan büyük ve küçük imalat işlemlerine inanılmaz derecede faydalı olmaktadır.

Manufacturing Execution System, MES system, MES software, Manufacturing Execution System Nedir, sap mes, mes yazılımı, mes sistemleri,

Manufacturing Execution System

MES’in Yararları (Avantajları)

Üretim yönetim sisteminin bazı avantajları aşağıda maddelenmiştir:

  • Üretim Döngüsü Süresini Azaltın
  • İşlem İçindeki İşi azaltın
  • Teslim Süresini Azaltın
  • Ürün Kalitesini Artırın
  • Müşteri Hizmetlerini Geliştirin
  • Kurulum Maliyetini Düşürün

Bir manufacturing execution system son derece avantajlı olmasına rağmen, üretimi başarıyla optimize etmek kendi başına yeterli değildir. Proje yöneticileri üretimi daha da arttırmanın yollarını ararken, birçoğu ileri planlama ve planlama (APS) sistemlerinin uygulanabilir bir çözüm olduğunu düşünmektedir.

MES ve ERP birlikte nasıl çalışır?

Hem MES hem de ERP (kurumsal kaynak planlama yazılımı) birlikte çalışma yeteneğine sahiptirler. Her iki yazılım da ön plana farklı özellikler kattığından, bunları birlikte kullanmak işinizi daha iyi sonuçlandırmanıza yardımcı olacaktır. Her iki yazılım da entegre edilebilir; bu da operasyonel netliği artırabilir ve kurumları iş planlarına göre performansı izleme ve ayarlama yeteneği ile donatmaktadır.

ERP neden karar verilmesi gerektiğini, MES ise bu kararları nasıl alacağını bilmektedir.

Siz de hemen mes yazılımı hakkında detaylı bilgi almak için veya mevcut işletmenize kurulumu için bizimle iletişime geçin. Firmanıza kısa vadede ve uzun vadede kazandıracaklarını birlikte hesaplayalım. Unutmayın, bizim kurduğumuz mes sisteminde ilk kurulum ücreti bulunmamaktadır.

 

Diğer yazılara da göz atın:
Kolaboratif Robot Nedir?

Kolaboratif Robot Nedir?

Universal Robot ismi ile anılan ülkemizde Kolaboratif Robot (cobot) olarak da bilinen yeni nesil robotik sistemler...

Operasyonel Verimlilik

Operasyonel Verimlilik

Operasyonel verimlilik, her şekil, boyut ve sektördeki işletmelerin süregelen başarısı için temeldir. Yine de, bu...