Endüstriyel Otomasyon Sistemleri
Geçmişten bugüne kadar sürekli olarak yeniliğe ihtiyacı olan toplumda birçok araştırma yapılmıştır. Bu kapsamda geliştirilen endüstriyel otomasyon sistemleri, özellikle sanayi devriminden sonraki ikinci büyük adımdır. Herhangi bir iş sektöründe insan gücünün yerini alabilen Endüstriyel Otomasyon sistemlerinde robotlar, bilgisayarlar ve bilgi teknolojileri gibi önemli kontrol sistemleri sanayide kullanılmaktadır. Bu sayede bütün üretim süreçlerinde kalite ve esnekliğin artırılması sağlanır.
Büyük çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılmış olan Endüstriyel Otomasyon sistemlerinin ilk amacı, 24 saat çalışan sistemler ile üretimi artırmak ve bu sayede personel giderlerinden kar elde etmekti. Ancak günümüzde kullanılan endüstriyel otomasyon sistemleri ile üretim sürecinde esneklik ve kaliteyi artırmak amaçlanmaktadır.
Peki, endüstriyel otomasyon sistemlerini kullanmanın bir avantajı var mıdır? Bu soruya cevap tereddütsüz olarak evet olmaktadır. Aşağıda bu konuda kapsamlı bilgiler aktarılmıştır.
Endüstriyel Otomasyon Sisteminin Avantajları
Düşük Maliyet
Üretimde insan gücüne olan ihtiyacı azaltan endüstrıyel otomasyon, bu sayede personel için masraf edilen SSK ödemesi, ücretli izin, tatiller ve ikramiye gibi ek ödemeleri ortadan kaldırmaktadır. Bu da düşük maliyet ile kar elde etmeyi sağlar.
Endüstriyel otomasyon sistemleri ilk kurulacağı zaman belirli bir ücret ödenir. Ancak sistem bir kere kurulduktan sonra daha düşük ücretler ile işçi bulmayı sağlar. Bu da firmanın maliyetlerinde önemli seviyede azalma sağlar. Ayrıca kurulan otomasyon sistemleri sürekli bakım da gerektirmez. Çok fazla bozulmayan bu sistemler, firma içindeki bir mühendis tarafından bile kolaylıkla tamir edilerek bakımı yapılabilmektedir.
Yüksek Oranda Üretkenlik
Bir sektörde ne kadar çok işçi çalıştırılır ise çalıştırılsın, 365 gün boyunca 7 / 24 işçi çalıştırmak mümkün değildir. Çünkü fabrikada tatil ya da bakım amacı ile ara verilmesi gerekmektedir. Ancak endustrıyel otomasyon sistemleri ile donatılmış olan fabrikalarda üretim kesintisiz devam etmektedir. Bu da yüksek oranda üretim artışı anlamına gelmektedir. Hatta geliştirilmiş otomasyon sistemleri ile donatılmış bir üretim tesisinde üretilecek malzemeye göre kusursuz kurgulanmış bir sistem yaratıldığı vakit hammadde ekleme haricinde hiçbir iş yükü olmamaktadır. Hammadelerin karışmasından, kalıptan geçirilmesinden, paketlenmesine kadar tüm işleri otomatik olarak yaptırmanız mümkündür.
Yüksek Oranda Kalite
İşçiler belirli bir kapasitede çalıştıktan sonra yorulur ve dinlenme ihtiyacı hisseder. Ancak otomasyon sistemleri ile kurulan cihazlar yorulmadan sürekli çalışma kapasitesine sahiptir. Verilen bir iş endüstriyel otomasyon ürünleri ile devamlı aynı kalitede ve aynı hızda üretilmektedir. Elektriksel ve sistemsel bir arıza olmadığı taktirde 7/24 çalışma potansiyeline sahip bu ürünler devamlı olarak aynı kalitede ürün çıkartmaktadır.
Otomasyon sistemi matematiksel bir yapıda olduğu için sisteme girilen veriler doğrultusunda üretim yapmaktadır. Bu sebeple hata payı yoktur. Manuel olarak tartımını yaptığınız ve üretim için karışıma giden bir hammaddede yüksek olasılıkla gram olarak farklar muhakkak olacaktır, bu farklılıklar ürünün işlevselliğini düşürebilmektedir. Lakin otomasyon ile ölçüm yapıldığı zaman hesaplamalar miligram cinsinden bile hata vermeyecektir. Ürün sürekliliğiniz artacak, farklı ürünler ortaya çıkmayacak ve hep aynı kalitede ürünler üretebileceksiniz.
Yüksek Oranda Esneklik
Sektörde üretim hatlarında yapılan herhangi bir değişiklik nedeni ile çalışanlara eğitim verilmesi gerekmektedir. Ancak endustriyel otomasyon sistemlerinde durum tam tersidir. Cihazlar yeni görev şekline göre özel olarak programlanabilir. Endüstri 4.0 ile alt yapısal olarak programlanan otomasyon sistemlerine müdahalede bulunmak daha kolay hale gelmiştir. Ufak bir eğitimin ardından bilgisayar kullanmasını bilen herkes otomasyon programı üstünde basit değişiklikler, yenilikler yapabilir. Bu sayede endüstriyel otomasyon cihazları ile çalışılan bir fabrikada değişiklik için eğitime gerek yoktur.
Üretim için yapmanız gereken otomasyon sistemlerini yeniden programlamak ve üretim emrini vermek için tuşa basmaktır. Ekstra bir öğrenme süresi, adaptasyon süreci ve oryantasyon eğitimine gerek duymazlar. Bu sebeple arzu ettiğiniz yeniliği üretimini yaptığınız malzemelerde kullanabilir, inovatif stratejilerinizi hayata geçirebilirsiniz.