Universal Robot ismi ile anılan ülkemizde Kolaboratif Robot (cobot) olarak da bilinen yeni nesil robotik sistemler günümüzün bir çok ihtiyaçlarına cevap vermektedir. Özellik itibari ile seri üretimde kolaylık sağlaması açısından büyük avantajlar yaratan ve yenilikçi yapısı ile kısa zamanda sanayi dünyasının aynı zamanda global pazarın rekabetçi firmalarının dikkatini üzerine çekmeyi başarmıştır. Kolaboratif robotlar çok kısa bir süre içerisinde Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyada kullanılmaya başlamıştır. Türkiye’de gelişmelere açık ve girişimci yapıdaki üreticilerin de ilgisini kazanmayı hak eden universal robot sistemleri geleceğe ışık tutmaktadır. Peki, kolaboratif robotlar nelerdir, çalışma prensipleri ve avantajları nelerdir?
Kolaboratif Robot Sistemleri (Universal Robot) Nelerdir?
Son yüzyılda teknolojide ve yazılım dünyasında yaşanan hızlı gelişimin sonucu olarak hayatımıza kolaboratif robot sistemleri girmiştir. Bu sistemler veya bilinen bir diğer ismi ile ‘Co-Bot‘ tasarımları programlanması aynı zamanda da kullanması oldukça basit ve kolay kolay endüstriyel üretim robotlarını temsil etmektedir. Sezgisel metodlar aracılığı ile programlanan kolaboratif robotlar, kendilerine öğretilen bir hareketi veya tepkiyi hatırlayabilmekte ve tekrar ederek çalışma döngüsünü tamamlamaktadır. Tüm dünyada farklı üretim alanlarında büyük başarılara imza atmış olan bu robotların yazılımsal süreçleri ve mekanik donanımları her geçen gün geliştirilmektedir.
Genellikle tek bir koldan ve içinde yazılım donanımını, gösterge ve parametre ekranını oluşturan tek bir kasadan oluşan kolaboratif robotlar birçok farklı hareketi öğretilmesi halinde hatırlayarak tekrar tekrar yerine getirebilmekte ve hızlı bir şekilde çalışabilmektedir. Bu da kolaboratif robotlara büyük bir esneklik, hız ve verim kazandırmaktadır. Kolaboratif robotların genel ağırlığı sahip olduğu kol ile alakalıdır. Bu anlamda birçok farklı modelde ve özelliklere sahip robotlar; birbirinden bağımsız sektörlerde kullanılabilmektedir. Yapay zeka için başlangıç olarak belirtilen kolaboratif robot sistemleri yalnız üretim alanlarında değil aynı zamanda pek çok farklı hizmet/ürün alanında da kullanılabilmektedir.
Kolaboratif Robot Sistemlerinin (COBOT) Avantajları Nelerdir?
Başta sektörel anlamda ve özellikle üretimde kolaboratif robot sistemlerinin avantajları oldukça fazladır. Sistem mekaniği gereğince insan hareketlerinin aynısını gerçekleştirebilen bu robotlar sıradan bir insanın yüzlerce katı fazla iş yapabilme imkanına sahiptir. Günün her saatinde mekanik arızalara neden olmadan çalışabilen kolaboratif robotlar kurulumlarının ardından ilk iki saat içerisinde çalışmaya hazır hale gelebilmektedir.
Oldukça büyük ağırlıklara sahip nesneleri kolaylıkla kaldırabilen ve esnek yapısı ile her yönde bu nesneleri hareket ettirebilen universal robot sistemleri, fiyatlarının ekonomik olması ve enerji de tasarruf oluşturması ile de tercih edilmektedirler.
İnsansız Fabrika Otomasyonu hakkında yazımıza ulaşmak için tıklayınız; insansız fabrika otomasyonu